Eii pigerne sætter lys i LEGO

Fri leg med LEGO og glowies er en super indgang til at være kreativ med elektronik for både børn og voksne. På den seneste Makerlørdag i Lemvig på biblioteket og på MakerCity Festival i Odense i sidste weekend kunne børn (og voksne) snuppe LEGO klodser fra fadet og bygge løs.

Jeg bruger min datters gamle LEGO friends til formålet. Hun leger ikke med det mere, men klodserne har fået lidt af en revival efter at de bruges til dette formål. Det nye fokus på at bygge ud af hovedet og inddrage elektronik giver både piger og drenge lyst til at bygge og sætte lys i.  “Eii hvor sejt! Pigerne sætter lys i LEGO.” som en lille dreng sagde på MakerCity festivalen til sin ven, hvorefter de kom hen og var med.

Glowies, som basalt set er et knapcellebatteri, hvor benene på en LED er sat ned på hver side af batteriet, så LED kan lyse. De kan lægges ind i et hus, som ovenfor. Lidt tape om ben og batteri kan gøre lyset mere stabilt. Med tape kan du også fæste dine glowies til kreationer, som f.eks. nedenfor på optakten til en fidget spinner.

Den lille proces med at få vendt LED rigtigt i forhold til batteriet er en fin introduktion til elektronik for mindre børn. Jeg bruger små 3 mm LED som giver nok lys og samtidig også er små nok til at kunne sættes ind i små LEGO-dele. Som batteri bruger jeg enten 2032 eller de mindre 1220.

Ind imellem huse og interiør er det også sjovt at skabe bevægelse med lyset. ovenfor så vi optakten til en fidget spinner – her er det en snurretop, som jeg var heldig at få en video af i funktion.

Som med alt andet skal nogle hjælpes mere end andre. At sidde sammen med andre børn og bygge giver god inspiration, ligesom det også er superhyggeligt at bygge og lege med elektronikken sammen med far eller mor.
De store i børnehaven kan sagtens lave glowies til deres LEGO kreationer – ligesom det også er en oplagt aktivitet fra indskolingen og op.

 

Udgivet i Elektronik i undervisningen, Sjov med elektronik.