Lav dine egne touch-handsker til mobilen

Slut med at stå og bøvle med at få handsken af for at kunne betjene mobilen til vinter.
Ja ja du har længe og meget billigt kunne købe handsker i Netto og andre steder med billigkram. De er langt fra altid særlig pæne og ofte ikke lige i den farve du selv gerne vil have. Men du kan være heldig.

For lidt over en tyver kan du få et par meter ledende tråd, der er så blødt at du ikke kan mærke metallet i fingeren. Tråden er nem at sy med, blot du finder en nål med et stort øje. Med tråden kan du lave en lille flade i dine egne handsker og gøre dem i stand til at betjene alle slags touch-skærme ude og inde.

Sådan gør du:

  1. Find tingene frem.
    Du skal bruge en handske, en saks, en synål med stort øje og ledende tråd.
    Ikke al metaltråd er ledende og langt fra alle ledende tråde er behagelige på huden. Jeg bruger en ledende tråd fra Kitronik, som fås i flere længder. Mindste version er på 2 meter:
  2. Tråd nålen med en lille stump ledende tråd. 10- 15 cm. tråd bør være nok. En lille knude i den ene ende gør det nemmere at holde styr på tråden.
  3. Tag handsken på så du ved, hvor den lille flade med ledende tråd skal sidde for at virke bedst. Er du bange for at stikke dig selv i fingeren kan du – hvis det er en strikhandske – bruge en stump nål. Med lidt forsigtighed kan du dog sagtens sy den lille flade uden at stikke dig selv.
  4. Start med at sy det første sting ca. i midten af den lille flade du vil lave, så de efterfølgende tråde kommer til at dække hen over den lille knude. Fladen du ender op med skal ikke være særlig stor. Sy derfor med små sting, men sørg for at komme ned og røre fingeren, så der er kontakt til den anden side.
  5. Sy nu mellem 5 og 10 små sting på kryds og tværs af midten med knuden. Det kan ligne et lille stjernemønster. På modellen her er den færdige flade ca. 5 mm. i diameter Det viser sig at være en rigtig fin størrelse til formålet. Bliver fladen for stor, kan det være svært at fokusere på skærmen.
  6. Sæt nålen i fladen og vend forsigtigt vrangen af handskefingeren ud. Træk tråden igennem og færdigmontér tråden enten som her med et par lette sting i overfladen uden om den lille flade for at få mere kontakt. Hæft med 2-3 knuder.Da jeg syede virkede touch-grebet med det samme med blot den lille flade.
Så fladen inde på fingeren behøver ikke være større end den, der er udenpå. Da jeg ikke ved om stærk kulde evt. vil komme til at få indflydelse på, hvor godt mine fingre leder, har jeg dog lavet en lidt større flade indeni for at sikre en bedre kontakt.

Du kan se min færdige handske i funktion på Facebooksiden:
www.facebook.com/whattowearable/

Modsat hvad jeg har set ude på nettet behøver man altså ikke at sørge for en masse kontakt og grimme syninger. En rulle på 2 meter er nok til alle husets handsker i de fleste familier.

Er du lærer i håndværk og design er det en fin opgave til en enkelt lektion eller ekstraopgave. Tråden findes også i større ruller til flere klassers vanter.
Næste projekt herhjemme er at min datter på 11 syr touch i sine egne handsker. 🙂

 

Hals-smykket med friendly plast og elektronik

Ofte har ideer en længere rugetid, før de bliver til konkrete produkter.
Dette smykke er et godt eksempel. Det ville ganske enkelt ikke falde på plads inden jeg udgav bogen “Sæt strøm til de kreative fag“.  Ting Ta’r Tid! – og det er vigtigt at huske.

For nogle år siden købte jeg noget friendly plast efter at have forelsket mig i konceptet i et par vikartimer i håndværk og design. Som så ofte kan der godt gå noget tid, før en god ide lander i et konkret produkt. Det blev også tilfældet her. I den tid kan jeg nå at lære nyt, som pludselig giver adgang til en ide, der virker.

Læs videre “Hals-smykket med friendly plast og elektronik”

Den lille CPU i laptoppen bliver til et smykke med LED

Jeg har ind i mellem mulighed for sammen med børn at skille computere og anden teknologi ad. F.eks. på Maker-lørdage på biblioteket i Lemvig. Sammen ser vi så på, hvad der er inde i computeren og nogle af de enkelte dele kan upcycles.

Oprindeligt fik jeg ideen under et besøg på Mini Maker Faire i Århus for nogle år siden hos Switch&Bitch. Her lavede min datter og jeg enkle flotte ørenringe af gamle computerdele.

Jeg har en forkærlighed for specielt CPU’er, som jeg synes er smukke i sig selv og bare kalder på at blive lavet om til spændende smykker med og uden LED. Eksemplet i dette indlæg har været undervejs længe, mens jeg har eksperimenteret med batteriholdere, afbrydere, boring af huller, LED typer m.m.

Læs videre “Den lille CPU i laptoppen bliver til et smykke med LED”

Hvordan kan jeg sætte batteriet fast i mine projekter

Til de fleste projekter med LED i tekstiler og papir får du (og børnene) brug for at kunne fastholde et knapcellebatteri i projekter med f.eks. tekstiler og papir.

Holdere til batterier kan købes i mange forskellige modeller. Til brug for 3V i tekstiler og evt. til karton bruger jeg selv de sybare fra LilyPad, Kitronik eller den meget simple fra Sparkfun.

  

Men mulighederne er mange, hvis du selv laver dine batteriholdere.

Læs videre “Hvordan kan jeg sætte batteriet fast i mine projekter”

Leddywear – lav nemt dine egne blinkende smykker

Jeg har været i gang med at lege med et nyt koncept, der er kommet til Danmark: Leddywear.

Konceptet er ret enkelt. Du får et kit med en microcontroller sat på et board med 3 LED som er forprogrammeret til at blinke i 3 forskellige intervaller. Blinkemodulerne aktiveres ved en knap. På bagsiden sidder en batteriholder til et 2032 knapcellebatteri eller 2 x 2016 knapcellebatterier.


Hvis du ikke har lyst til at kode smykket kan du altså stadig blinke løs.

Læs videre “Leddywear – lav nemt dine egne blinkende smykker”

Lav et læsemonster i filt med micro:bit

Sæt strøm til de kreative fag fokuserer på håndværket og elektronikken. Der er derfor ingen projekter i bogen, hvor der kræves kode. Det er så super vigtigt at give sig tid til alt det, der kommer før vi koder. Det er en af de væsentlige forskelle til andre bøger om e-tekstiler.

At lave forskellige projekter og opleve barrierer undervejs – og overvinde dem ved vedholdende at forsøge sig frem er vigtigt ikke kun for selv at blive dygtigere – men også for at forstå de meget forskellige erfaringer og tilgange til problemstillinger, som elever har til at arbejde med projekter og problemløsning.

Læs videre “Lav et læsemonster i filt med micro:bit”

Billedkunst i 3/4 med LED, batterier og et kobberspor

For tiden er jeg facillitator i to forløb i billedkunst med miksede 3/4 klasser, og det går over al forventning.

De skal lave billeder med lys og efter en introduktion til knapcellebatterier og LED og lidt leg med krokodillenæb, som de godt kender fra natur og teknik er de nu i gang med at lave helt simple serielle kredsløb, som efterfølgende kommer til at indgå i et billede.

Min grund-ide er jo at de kreative fag kan supplere med praktiske erfaringer med at lave og forstå både kredsløb og funktioner vi kan opbygge med dem på en helt anden måde end den tilgang der bruges i traditionelle forsøg.
Læs videre “Billedkunst i 3/4 med LED, batterier og et kobberspor”