Du kommer længst med at være positiv – et smart trick til at sy med LED

En LED skal vende rigtigt i forhold til batteriet, når du syr den ind i et tekstilprojekt. På de sybare LED fra f.eks. Kitronik eller Lilypad er det nemt at se forskel. Polerne er angivet med minus og plus, så det er bare at vende LED rigtig i forhold til minus og plus på batteriholderen.

Bruger du/ i stedet LED med ben – og det vælger mange fordi de er noget billigere at anskaffe, kan det godt blive en udfordring at få vendt LED rigtigt.

Som udgangspunkt er det korte ben på LED det negative ben. Det lange ben er det positive… Deraf huske-sætningen, hvis du endnu er ny til alt det med elektronik og LED.

Du kommer længst med at være positiv

Søgt? Måske men det gør det nemt at huske 🙂

Så længe benene er urørte er det derfor nemt at vende LED rigtigt. Men for at sy med LED, er du som regel nødt til at bukke benene – og så ryger overblikket meget nemt.

Her er en enkel og holdbar løsning til at holde styr på LED-poler mens du syr: Buk og sno kun det ene ben færdig – buk det andet ben – sy det snoede ben fast – sno og sy det andet ben fast.

I tegning nedenfor ses trin for trin fra oven og fra siden, hvordan du bukker og snor med rundtangen. At bukke vil sige at bukke benet ud til siden – bedst med en rundtang. Herefter kan du sno benet til et øje med samme rundtang.

Jeg vælger som regel altid at bukke og sno det negative ben først, men rækkefølgen er underordnet og afhænger lidt at projektet.

I en serie med flere LED gør jeg så den negative side færdig; bukke, sno det negative ben og sy alle LED i projektet med de negative ben. Jeg bukker selvfølgelig også det positive ben – men snor det ikke til et øje endnu.


Så er det nemlig supernemt at bevare overblikket over polerne og teste forbindelser med et krokodillenæb til det positive ben til den positive side af batteriet

.

 

Virker det hele, snor jeg nu også de positive ben og syr dem fast også.

Lær meget mere om at sy med LED og lave fantastiske projekter selv eller sammen med eleverne i bogen:
Sæt strøm til de kreative fag

 

 

Udgivet i e-tekstil, Elektronik i undervisningen, håndværk og design.