mini.mu – et plug&play kit der giver mening for små og store

Jeg fik mini.mu i hænderne for godt en måned siden og dissede den som endnu et plug&play kit uden så meget læring. Men jeg har nu leget lidt mere med konceptet og er faktisk virkelig begejstret. Der er masser af ideer i hovedet til at lege videre.

Hvad er kriterierne for et godt kit til e-tekstiler?

Frem for at liste en række egenskaber, vil jeg komme med et dugfrisk eksempel.

Pimoroni har udviklet et kit, de kalder “MINI.MU GLOVE”. Kittet indeholder alt du skal bruge til at lave en handske, med batteri og højtaler og usb-kabel. Der er skabeloner trykt direkte på filt, så handskestykkerne kan klippes ud og sys sammen. Der er en udemærket vejledning i æsken, sammen med nål og tråd. Alt du selv skal til levere er en Micro:bit.

Hvad med…

Nu kunne man tænke noget i retning af “hvad så når handsken er syet og den medfølgende kode er prøvet af. Er der så noget at komme efter”?
En anden tanke kunne være “Den handske kan jeg da selv klippe af noget filt og jeg kan bruge en anden højtaler end den MINI.MU, der ligger i kittet”. Det var i hvert fald nogle af mine tanker.

Jeg kan også forestille mig at hvis du er lærer i håndværk og design, så er der nogle dissende tanker på vej omkring børnenes muligheder for at tænke design ind i et koncept som dette. Det var i hvert fald også noget af det jeg tænkte.

Det må gerne være nemt at komme i gang.

… men det skal også pege videre til nye ting at bruge erfaringerne til.

Især ved projekter der involverer programmering er det vigtigt at barren i starten er lav. Det er den med MINI.MU kittet. Det kan bruges fra 8 år og op – og kan derfor tænkes ind allerede i slutningen af indskolingen eller starten af mellemtrinnet. Det gælder også selvom budgettet ikke rækker til at alle elever skal have et sæt hver.

Kittet i sig selv er nok primært tænkt til salg til private, hvor forældre kan hjælpe lidt til med nål og tråd. Den luksus har langt de færreste i klassen. Men de fleste børn jeg møder vil faktisk gerne sy – især i de mindre klasser.

Hvis jeg stod som håndværk og designlærer ville jeg købe et enkelt kit.

Husk også at få fat i en Micro:bit.
OBS: tipsene nedenfor kan du også bruge hjemme eller på ferien 🙂

Her er hvad jeg har gjort med kittet efter at jeg pakkede ud og fik et overblik over delene:

  1. Tegn skabelonerne af på f.eks. smørrebrødspapir eller det du bruger til mønstre.
    Jeg har lavet en rå skabelon med alle størrelser og en skabelon med str. small. Til mindre hænder skal du måske endda lave en endnu skabelon endnu mindre inde i den mindste “small”.

    Det gør at jeg nu har originalen at gå efter til andre projekter, at jeg kan anvende skabelonerne til flere typer stof og lege med materialer og at jeg har “råd” til at lave en eller flere fejl og forsøg undervejs.
    Du kan overveje at kopiere dine skabeloner til de mindre elever, så de kan øve sig i at tegne af mønstre. Måske kan du endda stoppe filtstykket i kopimaskinen og kopiere direkte.

  2. Fastgør skabelonerne på tekstil
    Her har jeg brugt filt fra Panduro med uld og polyester. Det er en lidt tyndere kvalitet end filten fra kittet – og i den (de) farver jeg har lyst til at bruge.
    I klasseværelset kunne jeg finde på at bruge stoffer fra restekassen til de første prototyper – som måske endda kan være i mindre grupper, så det igen bliver helt ok at prøve sig frem.
  3. Klip stykkerne ud i filten – eller det materialer du/i har valgt.
    På min handske har jeg lavet to ekstra stykker til at sy på handsken – men det er min videreudvikling.
    Eleverne kan her få lov at lege med egne forbedringer og løsninger på deres handsker efterhånden som de prøver konceptet af i nogle prototyper.
    Hvad vil de have højtaleren eller eller andre komponenter til at gøre, hvilke bevægelser skal de bruge, hvad er micro:bittens rolle? Det er ikke kun ved kodningen af programmet, de skal bruge disse overvejelser – det er også i designet af handsken.Nogle handsker skal måske bruges til andre komponenter end mini.mu højtaleren. Det kunne være i skulle lege med piezo-højtalere i stedet, LED eller helt andre ting.
  4. Ved at prototype finder du ud af en “smart” rækkefølge til at sætte handskens dele sammen.
    De kan lege med forskellige udtryk og metoder til at nå frem til det de ønsker. I kittet foreslås f.eks. at handsken sys med ri-sting og vendes. Jeg har i min udgave brugt tungesting og undladt at vende.
  5. Når handsken er færdig
    og komponenter og enheder sidder som de skal, kan du/eleverne gå videre med at lege med at kode handsken til forskellige formål. Det kan de gøre på makecode.microbit.org.

Hvad skal handsken bruges til?

I et forløb kunne udgangspunktet være at lave handsker til en interaktiv udstilling et sted på skolen, hvor andre kan komme og prøve handskerne af. f.eks. kunne overskriften være noget med “lyd og bevægelse”.
Handsken kunne være et enkelt bud blandt flere på leg med teknologi og bevægelse for flere af skolens trin og klasser.

Man kan få højtalerne (mini.mu) enkeltvis som et supplement til kittet. Alternativt kan i bruge forskellige højtalere til handskerne.
Fordelen ved denne højtaler er at den er sybar. Det bruger jeg ikke rigtig i mit projekt her, fordi jeg skal kunne tage mini.mu ud og skifte mellem projekter. Men det kunne være en fordel at sy den direkte på handsken med et par sting.

pssst!

Du kan lære mere om at arbejde med kredsløb og programmering på disse forløb i uge 32 (2019):

kreative kredsløb1

kreative kredsløb2

Udgivet i Ikke kategoriseret.