Den lille CPU i laptoppen bliver til et smykke med LED

Jeg har ind i mellem mulighed for sammen med børn at skille computere og anden teknologi ad. F.eks. på Maker-lørdage på biblioteket i Lemvig. Sammen ser vi så på, hvad der er inde i computeren og nogle af de enkelte dele kan upcycles.

Oprindeligt fik jeg ideen under et besøg på Mini Maker Faire i Århus for nogle år siden hos Switch&Bitch. Her lavede min datter og jeg enkle flotte ørenringe af gamle computerdele.

Jeg har en forkærlighed for specielt CPU’er, som jeg synes er smukke i sig selv og bare kalder på at blive lavet om til spændende smykker med og uden LED. Eksemplet i dette indlæg har været undervejs længe, mens jeg har eksperimenteret med batteriholdere, afbrydere, boring af huller, LED typer m.m.

Nu er den første prototype endelig faldet på plads og resultatet er et – synes jeg selv – lidt rustikt spændende halssmykke med en LED, der skifter farve i en blød glidende overgang. Men smykket kan også bæres uden at tænde for LED’en.

Hullet til LED er lavet ved at bore med en dremel. Det var lidt hårdere end jeg regnede med og desværre blev enkelte af de mange pins på CPU’en bøjet i denne prototype. Det kunstige skind bag LED bryder den hårde overflade og er samtidig med til at holde LED’en på plads.

 

Det er lidt sjovt at opdage at de små CPU’er har mønstre unikke til forskellige modeller af pc’ere. Med lidt øvelse kunne man sikkert blive god til at identificere modeller overordnet blot ved at se på dem: Lenovo, HP, DELL osv.

Det har taget tid at finde en god løsning især til batteriet og afbryderen. Løsningen blev de små retainere fra Kitronik til de små 1220 knapcellebatterier.  Jeg har skaffet mine gennem itogleg.dk

Til afbryder fandt jeg en lille glide switch som dem her på billedet nedenfor;
(2 Position SPDT 1P2T 3 Pin PCB Panel Vertical Slide Switch LW)

En udfordring er at fæstne delene uden at ødelægge for meget undervejs. Jeg endte med at lodde dele sammen og lime med smykkelim. Det ser måske ikke så pænt ud, men da jeg har valgt at dække bagsiden af med kunstigt skind, har jeg mere fokus på at det holder ved slid. Så disse billeder er fra før jeg dækkede den færdige elektronik til:

En snor limet fast på indersiden af bagstykket, som igen er limet fast i siderne og i midten danner til sidst kæden i det færdige smykke.

 

Med bogen Sæt strøm til de kreative fag, får du inspiration til at arbejde med elektronik i tekstil, papir og mange andre materialer. Se mere om bogen her

 

Udgivet i Sjov med elektronik, Smykker.