For tiden er jeg facillitator i to forløb i billedkunst med miksede 3/4 klasser, og det går over al forventning.
De skal lave billeder med lys og efter en introduktion til knapcellebatterier og LED og lidt leg med krokodillenæb, som de godt kender fra natur og teknik er de nu i gang med at lave helt simple serielle kredsløb, som efterfølgende kommer til at indgå i et billede.
Min grund-ide er jo at de kreative fag kan supplere med praktiske erfaringer med at lave og forstå både kredsløb og funktioner vi kan opbygge med dem på en helt anden måde end den tilgang der bruges i traditionelle forsøg.
Som altid er jeg startet med en ide om forløbet og som jeg allerede sagde første gang vi mødtes – så går nok ikke helt, som jeg har planlagt! Og det har holdt stik.
Til selve kredsløbet er vi endt op i at anvende skabelonerne fra Chibitronics Stickers Sketchbook, som også kan findes på chibitronics egen side. For 3/4 klasserne er det rigtig fint at have sporene i skabelonen at gå efter. Selv om det er et enkelt kredsløb, gøres der mange erfaringer undervejs omkring anvendelse af kobbertape, hjørnebuk, hvordan batteriet og LED vender i forhold til hinanden. Hvornår lyser LED og hvornår gør den ikke.
Som jeg talte med nogle af eleverne om i dag: Det er også vigtigt at finde ud af, hvad der ikke virker. På samme måde er det vigtigt at lære at man for det meste også kan få det til at virke, selv om man gør noget andet, end jeg har sagt ved timens begyndelse.
Som altid kan jeg kun være fascineret af, hvor stort et kreativt potentiale, eleverne besidder. Kravet var et billede og at lyset skulle give mening i billedet. De fik lov at printe motiver ud, tegne, bruge motiver fra servietter, som det gav mening for dem. Det har har givet pote med meget forskellige tilgange allerede.
Der kunne sagtens være stillet krav om bestemte typer af billeder eller teknikker til at skabe billeder – men det er ikke formålet i disse forløb. Her er fokus på at anvende viden om kredsløb til at give mening i et stykke kunst eller billede. Undervejs skal de bruge tid på at få både elektronik og billeder til at gå op i en højere enhed. Det må efter billederne at dømme siges er lykkedes rigtig flot for de første af dem, der er er færdige.